Drömmen om ett Tiny House: Läs om våran medlem Andrea och Jonathans projekt

Drömmen om ett Tiny House: Läs om våran medlem Andrea och Jonathans projekt

Att skapa sitt drömhem är något många av oss drömmer om. För Andrea och Jonathan blev drömmen verklighet när de deltog i SVT:s program ”Husdrömmar” och berättade om sitt projekt att bygga ett Tiny House. Med deras erfarenhet, passion och vision blev detta inte bara ett hem, utan ett uttryck för deras livsstil och värderingar.

Se hela avsnittet på SVT play 

Resan börjar: April 2020

April 2020 besökte Gert Wingårdh och Anne Lundberg Andrea och Jonathan i deras lilla studentlägenhet. Trots att den endast var på 30 kvadratmeter, tyckte paret att den var för stor. Därför hade de bestämt sig för att bygga ett Tiny House, ett minihus på 17 kvadratmeter med ett sovloft på 6 kvadratmeter. De planerade att bygga huset på en specialbyggd trailer för att kunna dra det efter en vanlig personbil.

”Vi bygger ett Tiny House för att få frihet,” förklarade Jonathan. ”Vi vill slippa ta bolån och dessutom ha möjlighet att slippa jobba heltid.”

De hade planerat att bo i antingen Köpenhamn eller Malmö, men var öppna för andra möjligheter. Andrea, som utbildade sig till arkitekt, hade alltid varit fascinerad av minihus och såg fram emot att designa något kompakt och välgenomtänkt.

Byggstart: Juni 2020

I juni 2020 kom deras specialbyggda trailer till tomten på Langeland, och de kunde börja bygga. De började med att mäta upp och bygga bjälklaget, noggrant vägandes varje komponent för att inte överstiga den tillåtna vikten på 3,5 ton. Byggprocessen var utmanande, och pandemin försvårade saker ytterligare. Trots detta tog de hjälp av vänner och familj och fortsatte framåt.

En av de mest minnesvärda stunderna var när de fastnade på färgvalet för fasaden. De ville ha flera nyanser av blått, men kunde inte bestämma sig. Med hjälp av Gert fann de en lösning som gjorde fasaden vibrerande och unik.

Utmaningar och vilopauser: Höst 2020

Byggandet av deras Tiny House blev en prövning både fysiskt och psykiskt. Jonathan kände sig utmattad av det intensiva arbetet, och paret var tvungna att prioritera sin hälsa. De tog en välbehövlig semester i Sverige, vilket gav dem tid att reflektera och planera om.

Under hösten började de med isoleringen, där de använde en specialisolering av återvunnen glasull. Andrea och Jonathan insåg att deras projekt var mer tidskrävande än de förutsett, men de var beslutsamma att fortsätta.

Slutfasen: Mars 2021

Nästan ett år efter byggstarten var huset klart, även om badrummet fortfarande inte var helt färdigt. Gert kom tillbaka för att inspektera huset och blev imponerad av fasaden och interiören. Huset hade blivit rymligare än han förväntat sig, och Andrea och Jonathan hade skapat flera smarta lösningar, som en soffa som kunde omvandlas till en säng och en kontorsplatå med förvaring under trappan.

”Wow! Det är ju superläckert!” utropade Gert när han såg interiören.

Slutsats

Andrea och Jonathans resa mot att skapa sitt drömhus var fylld av utmaningar, men de övervann dem med sin passion och beslutsamhet. Deras Tiny House-projekt är en inspirerande berättelse om hur man kan leva ett friare, mer hållbart liv och ändå ha ett hem som är både funktionellt och vackert.

Fakta:

Byggstart: juni 2020 Planerat byggslut: oktober 2020 Blev färdigt: mars 2021 Storlek: 17 kvadratmeter + 6 kvadratmeter stort loft Budget: 230 000 kronor Total budget: 240 000 kronor
 
 

Senaste artiklarna

Våra utbildningar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Genom att skicka in detta bekräftar att du har läst och godkänner våra användarvillkor angående lagring av data som skickas in via detta formulär.

KURS I ATT BYGGA SMÅHUS

Denna breda teoretiskt-praktiska distanskurs som vi nu bedriver under 2024 för cirkulärt byggande av Tiny House och småhus genomförs under en termin under sex helger. Den har fokus på att du skall planera och designa ett eget bygge samt lära det cirkulära byggandets olika moment i praktiken.
Home keys and small house under construction on electrical drawings, building home concept

PLANERA OCH TRÄNA BYGGA TINY HOUSE I GÖTEBORG

Lär dig bygga småhus / tiny houses som är utformade för att vara energieffektiva och lätta att bygga, vilket gör dem till ett utmärkt val för alla som vill lära sig nya färdigheter och få en större känsla av självständighet.

Vi är ett nätverk av personer som i samverkan 2019 tog initiativ till den ideella föreningen Bygga & Bo i Natur – Innovationsverkstad ideell förening för att stärka det gemensamma hållbara byggandet av Tiny Houses i olika och nya samarbeten och former.